phne no

LORD JESUS CHRIST SAYS

Matthew 7:7,8 Ask, and it shall be given you; seek, and ye shall find; knock, and it shall be opened unto you: For every one that asketh receiveth; and he that seeketh findeth; and to him that knocketh it shall be opened.

15 Dec 2016

GENERAL KNOWLEDGE- BANK PO EXAM GENERAL KNOWLEDGE UPDATED.



Questions Like "First women in India" is very much confusing to me. Some important gk questionsabout 'First ladies of India' is given below. Make sure you don't get confused.



1. Who is the First Woman Governer of India ?
Answer: Sarojini Naidu



2. Who is the First Female Prime minister of India ?

Answer: Indira Gandhi



3. Who is the first Woman Chief Minister of India ?

Answer: Sucheta Kriplani



4. Who is the First Woman Minister of India ?
Answer: Vijayalakshmi Pandit



5. Who is the First Woman Central Minister of India?
Answer: Rajkumari Amrit Kaur




6. Who is the First Woman Speaker of India ?
Answer: Meira Kumar



7. Who is the First Woman Speaker of a State Assembly ?
Answer: Shano Devi



8. The First Indian Woman who Swam across English channel ?
Answer: Arti Saha



9. The First Indian Woman who Swam across Gibraltar Strait ?
Answer: Arti Pradhan



10. Who is the First Miss World from India ?
Answer: Reetha Faria



11. Who is the First Miss Universe from India?
Answer: Susmitha sen



12. Who is the first Miss India?
Answer: Pramila Esther Abraham


* 13. Who is the first woman IPS ?
Answer: Kiran Bedi


* 14. Who was the first woman IAS ?
Answer: Anna Malhotra


* 15. Who was the first Woman High court Judge ?
Answer:  Anna Chandy


* 16. Who was the first female Chief Justice of High court ?
Answer:  Leila Seth


* 17. Who was the first Lady Magistrate ?
Answer: Omana Kunjamma


* 18. Who is the first woman to become Chief Election Commissioner of India ?
Answer: V.S. Ramadevi 


* 19. Who is the first Indian woman to win Nobel Prize ?
Answer: Mother Teresa


* 20. Who is the first woman to win Bharat Ratna ?
Answer: Indira Gandhi


ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS




1. The spherical shape of a drop is due to _______ ?
Answer: Surface tension


*2.  Who is the present RBI Governor ?
Answer:   Urjit Patel


3. Earth is protected from Ultra voilet radiation by _______ ?
Answer: Ozone


4. If we move from equator to pole the value of acceleration due to gravity "g"_______ ?
Answer:  Increases


5. Capital of VeneZuela ?
Answer: Karakkas


Answer: Dry ice


7.  VAT was first introduced in which country ?
Answer: France


8. Which instrument is used to measure blood pressure ?
Answer: Sphygmomano meter


Answer: 9


10. The country which lost the largest number of people in the 2nd world war ?
Answer: Japan


11. How many fundamental duties are laid in the constitution of India ?
Answer: 11

11 a. How many fundamental rights are recognized in the constitution of India ?
Answer: 7

12. Which is the Biggest Museum ?
Answer:  British Museum, London


13. Shora is the parliament of  _______?
Answer: Afghanistan


14. Who is the first person to get Param vir chakra ?
Answer: Major Somnath Sharma


15. Which is the largest fresh water lake in India ?
Answer: Wular Lake

15 a. Wular Lake is in which state?
Answer: Jammu and Kashmir

16. Which is the longest river in peninsular India ?
Answer: Godavari River

16 a. River godavari originates from ?
Answer: Brahmagiri Mountain


17. What is the full form of SIM ?
Answer: Subscriber Identity Module 


18. Who is the founder of Van Mahotsav ?
Answer: K.M. Munshi


19. What is the full form of https ?
Answer:  Hypertext Transfer Protocol Secure


20. Where is Sardar Sarovar project situated ?
Answer: Gujarat


21. Which is the coldest planet in the solar system?
Answer: Neptune


22. Which is the Longest National Highway in India ?
Answer: NH 44 (old name NH 7)


23. Which is the smallest National Highway in India ?
Answer: NH 966B


24. How many bones are there in human skull ?
Answer: 22


25. Union public service commission  was established on ?
Answer: 1 October 1926 


26. Kyoto protocol was adopted in which year ?
Answer: 11-Dec-1997

27. Kyoto protocol was came in to force from which year ?
Answer: 16-Feb-2005 

28.Kyoto is the city from which country?
Answer:japan 

29. Device used for measure radiation ?
Answer: geiger muller counter

30. Number of seats in Lok sabha?
Answer: 545 (543 elected+2 nominated) 

31. Number of seats in Rajya  sabha?
Answer: 245 (233 elected+12 nominated) 

*32. The second person who land on the moon?
Answer: Edwin Eugene Aldrin 

*33. which country is known as land of white elephants?
Answer: Thailand

*34. which country is known as land of cakes?
Answer: Scotland

*35. which country is known as land of thousand lakes
Answer: Finland

*36. which country is known as land of windmills
Answer: Netherland

*37 . which country is known as land of lilies ?
Answer: Canada

No comments:

Post a Comment