P

P

LORD JESUS CHRIST SAYS

“Ask and it will be given to you; seek and you will find; knock and the door will be opened to you. For everyone who asks receives; the one who seeks finds; and to the one who knocks, the door will be opened. Matthew 7:7-8

21 Dec 2016

GENERAL KNOWLEDGE-- BANK PO EXAM Q&A UPDATED-


Q.No. 1. On which among the following dates, National Development Council was set up?
(a) 9th August 1960
(b) 6th August 1952
(c) 15th September 1958
(d) 29th August 1960
(e) None of these

Q.No. 2. The term ‘cannon’ is associated with_____________?
(a) Sports Term
(b) Brand Name
(c) Cannon downriggers
(d) Dolores cannon
(e) Both a and b

Q.No. 3. The ratio of width of our National flag to its length is_________?
(a) 3:5
(b) 2:3
(c) 2:4
(d) 3:4
(e) National flag length of India not declared





Q.No. 4. The book of Parsis is____________?
(a) Torah
(b) Bible
(c) Zend Avesta
(d) Gita
(e) None of these

Q.No. 5. 'Kathakali' is a folk dance prevalent in which state?
(a) Karnataka
(b) Orissa
(c) Kerala
(d) Manipur
(e) None of these

Q.No. 6. The national anthem of India is 'Jana-gana-mana', composed originally in Bengali, by Rabindranath Tagore. 'Jana-gana-mana' was first sung on ________________?
(a) 27th December 1911
(b) 27th January 1911
(c) 27th December 1948
(d) 27th December 1949
(e) 27th January 1950

Q.No. 7. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?
(a) Physics and Chemistry
(b) Physiology or Medicine
(c) Literature, Peace and Economics
(d) All of the above
(e) None of these

Q.No. 8. Term 'FFC' stands for____________?
(a) Foreign Finance Corporation
(b) Film Finance Corporation
(c) Federation of Football Council
(d) None of the above
(e) None of these

Q.No. 9. Dumping is____________?
(a) selling of goods abroad at a price well below the production cost at the home market price
(b) the process by which the supply of a manufacture's product remains low in the domestic market, which batches him better price
(c) prohibited by regulations of GATT
(d) All of the above
(e) None of these

Q.No. 10. World Red Cross Day and Red Crescent Day is celebrated on__________?
(a) May 8
(a) May 18
(a) June 8
(a) June 18
(a) December 18

Q.No. 11. Term 'FRS' stands for__________?
(a) Fellow Research System
(b) Federation of Regulation Society
(c) Fellow of Royal Society
(d) All of the above
(e) None of the above

Q.No. 12. Durand Cup is associated with the game of_________?
(a) Cricket
(b) Football
(c) Hockey
(d) Volleyball
(e) None of the above

Q.No. 13. Headquarters of UNO are situated at_________?
(a) New York, USA
(b) Hague (Netherlands)
(c) Geneva
(d) Paris
(e) None of the above

Q.No. 14. ESCAP stands for
(a) Economic and Social Commission for Asia and Pacific
(b) European Society Council for Africa and Pacific
(c) Economic and Social Commission for Africa and Pacific
(d) Economic and Social Corporation for Africa and Pacific
(e) European Society Corporation for Africa and Pacific

Q.No. 15. 'Free-market' mean___________?
(a) a condition in the international market where nations do not impose customs duty or other taxes on import of goods
(b) market where the price of a commodity is determined by free play of the forces of supply and demand
(c) ports that are exempted from payment of customs duty on articles of commerce, primarily to encourage tourism
(d) All of the above
(e) None of the above






Answer Key...
1. b
2. a
3. b
4. c
5. c
6. a
7. d
8. b
9. d
10. a
11. c
12. b
13. a
14. a
15. b


 ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS


Question No. 1
 Which is the first National Park established in India?
(1) Gir National Park
(2) Kaziranga National Park
(3) Kanha National Park
(4) Jim Corbett National Park
(5) Bandipur National Park

Question No. 2 Which Indian State has been declared as the first 'Digital State' of India?
(1) Maharashtra
(2) Karnataka
(3) Goa
(4) Rajasthan
(5) Kerala

Question No. 3 About _________of the Thar Desert is in India.
(1) 45%
(2) 65%
(3) 75%
(4) 85%
(5) 100%




Question No. 4 How many Gold Medals won by India in the 12th South Asian Games held in February 2016?
(1) 156
(2) 200
(3) 96
(4) 188
(5) 190

Question No. 5 Which country recently conferred its highest civilian honour 'Amir Amanullah Khan Award' to Prime Minister Narendra Modi?
(1) Iran
(2) Saudi Arabia
(3) Afghanistan
(4) Uzbekistan
(5) USA

Question No. 6 What is the official 'motto' of Rio 2016 Paralympic Games?
(1) Equality to play
(2) A new world
(3) Come walk together
(4) Come and Play
(5) A new vision

Question No. 7 How many sports will be played during Rio Paralympic Games, 2016?
(1) 23
(2) 20
(3) 27
(4) 42
(5) 58

Question No. 8 Where are the traces of Portuguese culture found in India?
(1) Goa 
(2) Calicut 
(3) Cannanore 
(4) Cochin
(5) Pune

Question No. 9 The Arjuna Awards were instituted in the year:
(1) 1965
(2) 196
(3) 1961
(4) 1975
(5) 1980

Question No. 10 Moortidevi Award instituted by Bhartiya Jnanpeeth Trust is given annually in which of the following fields?
(1) Literature
(2) Journalism
(3) Films
(4) Music
(5) None of these






Answer Key...
1. 4
2. 5
3. 4
4. 4
5. 3
6. 2
7. 1
8. 2
9. 3
10. 1





No comments:

Post a Comment