phne no

LORD JESUS CHRIST SAYS

So do not worry, saying, ‘What shall we eat?’ or ‘What shall we drink?’ or ‘What shall we wear?’ For the pagans run after all these things, and your heavenly Father knows that you need them. But seek first his kingdom and his righteousness, and all these things will be given to you as well. Therefore do not worry about tomorrow, for tomorrow will worry about itself. Each day has enough trouble of its own.

24 Dec 2016

GENERAL KNOWLEDGE-- BANK PO EXAM Q&A UPDATED-


From all of us at www.ecmoneytips.in to you and your loved ones, we wish you a joyous Christmas and a happy new year. God bless you all. Thanks

QUESTIONS.

1. 17th International Indian Film Academy Awards 2016 held in- Madrid, Spain


2. Current chief election commissioner of india - Nasim Zaidi


3. The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam on the Narmada river, situated in - Gujarat

4. 'Transforming India' is a website launched by Government of India.

5. India’s first e-court inaugurated in hyderabad high court

6. Which state become the country’s first and the world’s second carbon-free state by the year 2020- Himachal Pradesh


7. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana aims to deliver 5 Crore LPG connections to BPL families

8. Country's first industrial park for women entrepreneurs will be located in Uttarakhand.

9. India's first dedicated Commercial Dispute Resolution Centre and Commercial Court in Naya Raipur, Chhattisgarh

10. World Bank approves $63 million for Tejaswini Project in Jharkhand

11. Current Chairman of the Central Board of Secondary Education (CBSE) Rakesh Kumar Chaturvedi


ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS

Q.1. Which of the following options correctly expresses the meaning of the term PC's? ( asked in IBPS PO)
(1) Independent computers for all working staff
(2) Personal computers widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity.
(3) Packed computers system formed by joining together of various computer terminals
(4) Computer manufactured by the Pentium company
(5) None of these



Q.2. What is the name of first super computer of India? ( asked in Bank of Baroda)
(1) ENIAC
(2) PARAM 8000
(3) Saga 220
(4) PARAM 6000
(5) None of these



Q.3. Integrated Circuit (IC) is made of ( asked in SBI Clerk)
(1) Transistor
(2) Microprocessors
(3) Vacuum tubes
(4) PARAM 6000
(5) None of these



Q.4. Time sharing became possible in_____generation of computer. ( asked in SBI PO)
(1) First
(2) Second
(3) Third
(4) Fourth
(5) None of these



Q.5. Which of the following refers to the fatest, biggest and most expensive computer. ( asked in IBPS)
(1) Note books
(2) Personal computer
(3) Laptops
(4) Super computer
(5) PDA's



Q.6. Choose odd one out. ( asked in IBPS Clerk)
(1) Micro computer
(2) Mini computer
(3) Digital computer
(4) Super computer
(5) Notebook computer



Q.7. Which of the following is the smallest and fatest computer imitating brain working? ( asked in IBPS PO)
(1) Super computer
(2) Quantum computer
(3) Param- 1000
(4) IBM chips
(5) None of these



Q.8. The first computer language developed was ( asked in SSC Section Officer)
(1) COBOL
(2) BASIC
(3) PASCAL
(4) FORTRAN
(5) None of these



Q.9. Micro computer hardware consists of three basic categories of physical equipment ( asked in SSC Section Officer)
(1) Keyboard, monitor, hard drive
(2) System unit, input / output, memory
(3) System unit, input / output, secondary storage
(4) System unit, primary storage, secondary storage
(5) None of these



Q.10. ENIAC was ( asked in SSC CGL)
(1) An electronic computer
(2) An memory device
(3) An electronic digital computer
(4) An engine
(5) All of these



Answer Key:
1. 2
2. 2
3. 1
4. 4
5. 4
6. 3
7. 2
8. 4
9. 2
10. 3


ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS



Question 1 : Konkan-2016, the 2016 edition of the annual bilateral maritime exercise between the Indian Navy and the Royal Navy, would be held from 05 -16 Dec 16 at which of the following place(s)?
(1) Goa
(2) Visakhapatnam
(3) Mumbai and Goa
(4) Mumbai and Visakhapatnam
Ans:(3)

Question
 2 : Who is the 44th Chief Justice of India?
(1) Justice Jagdish Singh Khehar
(2) Justice Deepak Mishra
(3) Justice Ranjan Gogoi
(4) Dhananjaya Y. Chandrachud
Ans:(1)

Question
 3 : The 5th IEF-IGU Ministerial Forum was held at-
(1) New Delhi
(2) Jaipur
(3) Bengaluru
(4) Ahemdabad
Ans:(1)

Question
 4 : The 45th All India Police Science Congress was celebrated on which of the following place?
(1) Jaipur
(2) Thiruvananthapuram
(3) Kochi
(4) New Delhi
Ans:(2)

Question
 5 : Who has been appointed chief of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?
(1) M Sathiyavathy
(2) B.S. Bhullar
(3) M. Annadurai
(4) M. Subbarao
Ans:(2)

Question
 6 : World Soil Day is celebrated on-
(1) 4 December
(2) 5 December
(3) 2 December
(4) 3 December
Ans:(2)

Question
 7 : International Volunteer Day is celebrated on-
(1) 4 December
(2) 1 December
(3) 5 December
(4) 2 December
Ans:(3)

Question
 8 : Recently India International Science Festival 2016 (IISF 2016) will be held on 7-11 December, 2016 in which of the following city?
(1) Jaipur
(2) New Delhi
(3) Lucknow
(4) Hyderabad
Ans:(2)

Question
 9 : 21st National Youth Festival will be held from 12th January to 16th January, 2017 in which of the following city?
(1) Guwahati
(2) Bengaluru
(3) New Delhi
(4) Rohtak
Ans:(4)

Question
 10 : Recently the Prime Minister of the State of Qatar, Sheikh Abdullah was on a visit to India on December 02-03, 2016, During this how many agreements between India and Qatar was signed?
(1) 5
(2) 7
(3) 2
(4) 4
Ans:(4)

Question
 11 : Navy Day is celebrated on-
(1) 3 December
(2) 2 December
(3) 5 December
(4) 4 December
Ans:(4)

Question
 12 : World Computer Literacy Day is celebrated on-
(1) 1 December
(2) 2 December
(3) 5 December
(4) 3 December
Ans: (2)

Question
 13 : International Gita Mahotsav-2016 will be held from December 6 and 10 in which of the following city?
(1) Rohtak
(2) Kurukshetra
(3) Gurugram
(4) Chandigarh
Ans:(2)

Question
 14 : When did the Union Cabinet has given its approval for liberalization, simplification and rationalization of the existing visa regime in India?
(1) 29 November 2016
(2) 30 November 2016
(3) 1 December 2016
(4) 2 December 2016
Ans: (2)

Question
 15 : According to a compilation by Time magazine of “images that changed the world.” A picture of Mahatma Gandhi with his Charkha (spinning wheel) in the foreground has been included among the 100 most influential images of all time, it was taken in which of the following year?
(1) 1946
(2) 1921
(3) 1942
(4) 1950
Ans: (1)

Question
 16 : Who has been re-nominated as the Chairperson of the Governing Board of Auroville Foundation?
(1) Dr. Deepak Gupta
(2) Dr Karan Singh
(3) Dr. Subbulakshmi Srinivasan
(4) Dr. Yashvardhan Sinha
Ans:(2)

Question
 17 : The 7th World Ayurveda Congress (WAC) was held from December 2 to 4, 2016 in which of the following city?
(1) Jaipur
(2) Kolkata
(3) New Delhi
(4) Bengaluru
Ans:(2)

Question
 18 : Which of the following ministry has launched mobile application to promote breastfeeding?
(1) Ministry of Women and Child Development
(2) Ministry of Tribal Affairs
(3) Ministry of Social Justice and Empowerment
(4) Ministry of Health and Family Welfare
Ans: (2)

Question
 19 : Name the village which has been announced as first “cashless village” in Maharashtra?
(1) Nagaon
(2) Dhasai
(3) Bamali
(4) None of these
Ans:(2)
Question 20 : Recently who has been appointed as the new Chairman of National Highways Authority of India (NHAI)?
(1) Raghav Chandra
(2) Dinesh Chandra
(3) Yudhvir Singh Malik
(4) Raghuveer Singh
Ans:(3)

Question
 21 : Recently Supreme Court ordered that national anthem should be played in all cinema halls across the country before the screening of a movie. The court’s directions came on a PIL filed by-
(1) Arvind Pathak
(2) Nutan Thakur
(3) Shyam Narayan Chouksey
(4) Archana Massey
Ans:(3)

Question
 22 : Who among the following has won the only Gold medal at recently held AIBA Youth World Boxing Championships?
(1) Sudhir Kumar
(2) Sachin Singh
(3) Ajay Kumar
(4) Mahesh Chandra
Ans: (2)

Question
 23 : Recently Union Cabinet has approved the Mumbai Urban Transport Project Phase-III. The project is expected to be completed in the next 5 years during which of the following plan period?
(1) 12th
(2) 13th
(3) 14th
(4) 15th
Ans:(2)

Question
 24 : Vittiya Saksharata Abhiyan was launched on-
(1) 1 December
(2) 2 December
(3) 30 November
(4) None of these
Ans: (1)

Question
 25 : When did the International Day of Persons with Disabilities is celebrated?
(1) 1 December
(2) 2 December
(3) 3 December
(4) 5 December
Ans: (3)

Question
 26 : Recently an army helicopter has reportedly crashed at Sukna Military Camp, Sukna is located in which of the following state?
(1) Chattisgarh
(2) Jharkhand
(3) West Bengal
(4) Manipur
Ans: (3)

Question
 27 : In the recently amendments to the central list of other backward classes (OBCs) how many communities are included in eight states?
(1) 25
(2) 28
(3) 37
(4) 30
Ans: (2)

Question
 28 : Recently leading public sector bank Canara Bank and private general insurance firm Bajaj Allianz have signed an agreement, Both have set a target to achieve business of how much amount in the first year FY 2017-18 of operations?
(1) 200 Crore
(2) 300 Crore
(3) 400 Crore
(4) 500 Crore
Ans: (3)

Question
 29 : Which of the following Bank has tied up with non banking finance company Bajaj Finance to launch a series of co-branded credit cards for Indian customers?
(1) Kotak Mahindra Bank
(2) RBL Bank
(3) HDFC Bank
(4) ICICI Bank
Ans: (2)

Question
 30 : Who among the following has won the World Chess Championship-2016?
(1) Magnus Carlsen
(2) Sergey Karjakin
(3) Viswanathan Anand
(4) None of the above
Ans: (1)

Question
 31 : World Aids Day is celebrated on-
(1) 30 November
(2) 1 December
(3) 2 December
(4) 5 November
Ans: (2)

Question
 32 : National Pollution Control Day is celebrated on-
(1) 2 December
(2) 4 December
(3) 30 November
(4) None of the above
Ans:(1)

Question
 33 : Recently Indian Council of Medical Research (ICMR) has signed a MoU with Indian Council of Agricultural Research (ICAR) for-
(1) Cooperation in the area of zoonoses, antimicrobial resistance, nutrition and pesticide residues
(2) Cooperation in Agriculture sector
(3) Cooperation in Space Technology
(4) None of the above
Ans:(1)

Question
 34 : Recently who has been appointed as the Indian Army’s new Director General of Military Operations?
(1) Lt. Gen. A. K. Bhatt
(2) Lt. Gen. A. K.Dixit
(3) Lt. Gen. Ranbir Singh
(4) None of the above
Ans:(1)

Question
 35 : Who among the following has won the International Children’s Peace Prize?
(1) Abraham M Keita
(2) Malala Yousafzai
(3) Kehkashan Basu
(4) None of the above
Ans: (3)

Question
 36 : 47th International Film Festival of India was held in which of the following city of India?
(1) New Delhi
(2) Goa
(3) Mumbai
(4) None of the above
Ans:(2)

Question
 37 : Recently RBI announced to shortly issue 50 Rs. and 20 Rs. denomination banknotesin the Mahatma Gandhi Series-2005. All the banknotes in the denomination of 50 Rs. and 20 Rs. issued by the Bank in the past will continue to be legal tender or not?
(1) Yes
(2) No
(3) Yes, Till 30 December, 2016
(4) Yes, Till 31 March , 2017
Ans: (1)

Question
 38 : Recently Union Minister of Textiles Smriti Zubin Irani inaugurated the Apparel and Garment Making Centre in which of the following state?
(1) Manipur
(2) Meghalaya
(3) Tripura
(4) Sikkim
Ans: (1) 




No comments:

Post a Comment