P

P

Lord Jesus Christ Says...

For what shall it profit a man, if he gain the whole world, and suffer the loss of his soul? Read more at:

11 Feb 2018

GENERAL KNOWLEDGE LATEST Q & A 2015.


1. Who was not a politician?
(A) H. N. Bahuguna (B) I. K. Gujral (C) S. L. Bahuguna (D) J. Jayalalithaa

2. Hypothermia occurs due to loss of excessive heat from body due to sudden low body temperature in–
(A) Snakes (B) Frogs (C) Human beings (D) Lizards

3. Which of the following is not a Millennium Goal set by the UNO?
(A) Eradicate extreme poverty and hunger (B) Reduce child mortality
(C) Ensure environmental sustainability (D) Combat terrorism and bring people in main stream of society

4. Neap tides are caused by the gravitational pull of the–
(A) Moon only (B) Sun only
(C) Moon and the Sun in the same direction (D) Moon and the Sun in opposite directions

5. Who amongst the following was impeached in England for acts committed as Governor-General of India?
(A) Wellesley (B) Warren Hastings (C) Cornwallis (D) Cavendish Bentinck

6. Which of the following states became the first state in the country to launch RBI’s e-payment system for commercial tax payers?
(A) Andhra Pradesh (B) Kerala (C) Gujarat (D) Karnataka

7. All of the following rivers flow into or join the Ganges on its left side, except–
(A) Gomti (B) Son (C) Gandak (D) Kosi

8. Which of the following rivers does not originate in Indian territory?
(A) Brahmaputra (B) Mahanadi (C) Ravi (D) None of these

9. The phenomenon called ‘Equinox’ is due to the–
(A) rotation of the Earth on its own axis (B) revolution of the Earth on its inclined axis
(C) oblate spheroid shape of the Earth (D) gravitational pull of the planet

10. Which of the following statements is not correct ?
(A) The average height of the Western Ghats goes on decreasing towards the south
(B) A part of the Indus basin is shared by Punjab and Haryana
(C) The Indus and the Ganga Brahmaputra river systems together form the great plains of northern India
(D) The Himadri range lies south of the Himachal range

11. A floppy disk is–
(A) used as the primary memory in computer systems (B) made up of magnetic material
(C) a semiconductor random-access memory (D) an EPROM

12. MDI stands for–
(A) Multiple Design Interaction (B) Multiple Document Interaction
(C) Multiple Document Interface (D) Multiple Design Interface

13. Find the odd one out–
(A) FCI –FINANCIALhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png assistance to commercial institutions (B) EXIM Bank – Financing of export-importTRADEhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png
(C) IDBI – Industrial Finance (D) SIDBI – Financial assistance to small industries

14. The Twelfth Five-Year Plan will be operative for the period–
(A) 2012 – 2017 (B) 2013 – 2018 (C) 2010 – 2015 (D) 2011 – 2016

15. The State with largest gap in male and female literacy is–
(A) Rajasthan (B) Kerala (C) Uttar Pradesh (D) Madhya Pradesh

16. ‘God helps those who help themselves’. Who said these words?
(A) Algernon Sidney (B) Nelson Mandela (C) Swami Vivekanand (D) Andre Maurois

17. Mother Teresa was awarded the Nobel Peace Prize in–
(A) 1976 (B) 1979 (C) 1969 (D) 1971

18. As per 2011 Census results, the density of population in India is–
(A) 362 (B) 382 (C) 325 (D) 345

19. India’s Space Rocket Launching Centre is in–
(A) Sriharikota (B) Port Blair (C) Wheeler Island (D) Hassan

20. Who has been sworn in as the Union Railway Minister after the resignation of Dinesh Trivedi ?
(A) Muket Rai (B) Prasano Dev Barua (C) Mukul Roy (D) Harihar Banerji

ANSWER
1. (C) 2. (C) 3. (D) 4. (D) 5. (B) 6. (D) 7. (B) 8. (A) 9. (B) 10. (A) 
11. (B) 12. (C) 13. (A) 14. (A) 15. (A) 16. (A) 17. (B) 18. (B) 19. (A) 20. (C) 

11. (B) 12. (C) 13. (A) 14. (A) 15. (A) 16. (A) 17. (B) 18. (B) 19. (A) 20. (C)

No comments:

Post a Comment